Bőrgyógyászat - kozmetológia

A fogantatás pillanatától kezdve számos változás kezdődik a szervezetben, mely a magzat egészséges fejlődését szolgálja. A várandósság alatti hormonális és kötőszöveti változások hatásai többek közt a bőr és a haj állapotát is érintik. A striák, foltok, növedékek kezelése, eltüntetése megoldható az Oxygen Nőgyógyászat kozmetológiai rendelésén.

Terhességi csíkok

A magzat növekedésével természetesen a has körfogata is nő. Jórészt alkati tulajdonságok és genetikai tényezők kérdése, hogy milyen mértékben kell küzdenünk a terhességi csíkok (striák) kialakulása ellen. Mindentől függetlenül érdemes már a terhesség első hónapjától, erre a célra speciálisan kifejlesztett készítményeket alkalmaznunk. Fontos azonban, hogy ne csak a has, de a mellek és a csípő területét is rendszeresen krémezzük, hiszen striák itt is megjelenhetnek. A terhesség utolsó harmadában, a bőr nagyfokú megnyúlását követően jelentkező viszkető érzést is csökkenthetjük rendszeres krémezéssel. A szülés után pedig fáslizással, alakformáló fehérneműkkel tudjuk elérni, hogy a megnyúlt bőr minél hamarabb összehúzódjon.

Professzionális megoldás

Az érintetteknek szembe kell nézniük azzal, hogy a különböző készítmények nem tüntetik el teljesen a striát, inkább csak előrehozzák az idővel egyébként is bekövetkező halványodást, illetve a megelőzésben van nagy szerepük. Valójában csak a professzionális eljárások alkalmasak a már kialakult csíkok hatékony csökkentésére. A kozmetikai módszereken kívül az Oxygen Nőgyógyászaton elérhető lézeres kezelés hozhat jó eredményt, amely annál hatékonyabb, minél fiatalabb a stria. A friss, vékony, felszíni csíkok jobban reagálnak a kezelésekre, mint az öregebb és mélyebb csíkok. Mivel sajnos a tökéletesen eltüntetés nem garantálható, a kezeléssorozat a csík elhalványítását, vékonyítását és a stria alatti kötőszövet felszaporítását célozza. A lézerfénnyel elérhető a kollagénrost képződésének elősegítése és a kapilláris értágulatok elzárása. Mindez jelentősen, 60-80 százalékban javíthat az állapoton.
A legújabb módszer a striák elleni küzdelemben a Dermaroller kezelés, melynek során 1,5 mm hosszúságú apró tűket tartalmazó hengerrel kezeljük az érintett bőrfelületet. Az apró tűszúrások a bőr saját kollagén termelését indítják be és ezeken keresztül különféle bőrfeszesítő hatóanyagokat juttathatunk a bőrbe. Csakúgy, mint a lézernél, itt is több alkalomra van szükség, és a kezelés teljesen fájdalommentes. A kezelt területen nem csak a striák, de a narancsbőr is javul, ami mindenképpen szebb, feszesebb, vonzóbb bőrt eredményez.

Foltok, szeplők, növedékek

A várandósság alatt bekövetkező hormonális változások azzal is együtt járhatnak, hogy a meglévő szeplők, májfoltok sötétebbek lesznek, az anyajegyeknek pedig változhat a színe, mérete. Ezen változások általában jóindulatúak, de érdemes bőrgyógyász szakorvossal ellenőriztetni. Erre az időszakra különösen jellemző lehet, hogy bőrszínű, nyeles növedékek (fibroma) alakulnak ki a nyak, hónaljak, mellbimbó területén. Megjelenhetnek apró, olykor viszkető, száraz felszínű, barna növedékek is, amelyek jóindulatú, fokozott szarutermelés következtében kialakuló, nem fertőző szemölcsök (seborrhoeas verruca). Mindezeket, amennyiben zavaróak, a terhesség után bőrgyógyásszal lehet eltávolíttatni.
Szinte minden kismama megfigyelheti, hogy az emlőbimbó és az emlőudvar sötétebbé válik, a has középső vonalán pedig kialakul egy sötétebb csík. Ezek a változások a szülés után rendszerint elmúlnak. Megelőzésképpen azonban a pigmentációs zavarok ellen, télen is ajánlatos megfelelő faktorszámú fényvédőt, naptejet használni a szabadban.