Meddőségi rendelés

Mikor merülhet fel a meddőség gondolata?

Amennyiben másfél-két évnyi rendszeres, védekezés nélküli házasélet mellett terhesség nem jön létre, indokolt a pár meddőségi kivizsgálása. Hamarabb kell kivizsgálásra gondolni, ha a pár bármely tagja idősebb (nőknél 35, férfiaknál 45 év felett), bármelyiküknek már volt korábbi gyermektelen kapcsolata, súlyosabb betegsége, illetve ha a női menstruációs ciklus rendszertelen, szabálytalan.

A kivizsgálás lépései:

Konzultáció 
Ekkor megtörténik az anamnézis felvétel; a leletek áttekintése, az előtörténet összefoglalása és a vizsgálatok elrendelése.
 
Vizsgálatok
Nőknél első körben a következő vizsgálatokat kell elvégezni:
 
  • Nőgyógyászati vizsgálat 
  • Méhnyak rákszűrés
  • Baktériumtenyésztés vizeletből és hüvelyváladékból
  • Vérmintából hormon-, vírus és egyéb vizsgálatok
 
Következő lépés az átjárhatósági vizsgálatok elvégzése, amely során megtörténik a méhüreg feltárása és a petevezetők átjárhatóságának feltérképezése. Ennek kivitelezése történhet – a lehetőségek szerint – ultrahanggal, röntgennel, és ha szükséges, laparoscopias műtéti eljárással. Mindezek után, ha szükséges ún. genetikai vizsgálatokat is lehet végezni. 
(Természetesen szükség esetén a férfiaknak is át kell menniük az alapos andrológiai vizsgálatokon. A férfiak kivizsgálása egyszerű, kezdeti lépései fájdalommentesek, ugyanis a fizikális vizsgálatok után sperma analízis történik, amit szükség esetén ki lehet egészíteni vérből történő hormonvizsgálattal, genetikai-, ultrahang- vagy röntgen vizsgálatokkal.
Az eredmények birtokában számos problémára fény derülhet.)
 
Mi állhat leggyakrabban a női meddőség hátterében?
Endometriózis, policisztás ovárium szindróma, petefészek ciszták, mióma, méhüregi elváltozások, kismedencei összenövések, ivarszervi fejlődési rendellenességek.
 
Mi állhat leggyakrabban a férfi meddőség hátterében?
Spermiumok termelődési zavara, ondóúti elzáródás, spermium ellenes anyagok, antitestek termelődése, alacsony tesztoszteronszint, szexuális problémák, idiopathias (ismeretlen okú) meddőség.