Terhesgondozás

A terhesgondozás az a 9 hónapon át tartó, döntő jelentőségű ellátás, amely egyrészt fizikailag monitorozza a kismamát és a magzatot, másrészt nyomon követhetővé teszi a várandósság szakaszait. Ez nem csak testileg, de lelkileg is kiemelt jelentőségű, hiszen közismert, hogy a kismamák egészsége és jó közérzete a magzat testi és lelki fejlődésére is pozitívan hat.


Az Oxygen Nőgyógyászat szakemberei mindent megtesznek azért, hogy várandósság hónapjai alatt a nők a lehető legnagyobb kényelemben és biztonságban érezhessék magukat. A gondozáson való igazolt részvétel később a gyermek után járó támogatások alapjául is szolgál.

 

 

Komplex szolgáltatások

Az Oxygen Nőgyógyászat terhesgondozása, amely a magánrendelések színvonalát egyesíti a szakértői gárda kedvességével.  
 
Egy helyen elérhető mindaz, amire a kismamáknak szükségük van: 
nőgyógyászati ultrahang (akár 4D-ben is), genetikai ultrahang, laborháttér, szükséges szakorvosi konzíliumok, CTG vizsgálat. Igény esetén dietetikus, gyógytornász és kismamatorna-órák is szolgálják a leendő anyukák és babák egészségét.  
 
Szülész-nőgyógyászaink bevált kórházi háttérrel is rendelkeznek, így szükség esetén a kórházi ellátás és természetesen a szülés is biztonsággal megszervezhető.  
Mindazok, akik nagyobb gyermeküket is magukkal hozzák, a vizsgálatok alatt a játszóházban helyezhetik el a kicsit.  

Kiegészítő vizsgálatok is helyben elvégezhetők

A terhességet nem mindenki éli meg felhőtlenül, hiszen számos olyan lelki, testi problémát vethet fel, amelyek megoldásához szakértő segítségre is szükség lehet. A leggyakrabban jelentkező nehézségek kezelését központunkban számos szakorvos együttes munkája teszi lehetővé. Gasztroenterológusunk, érsebészünk, kardiológusunk, diabetológusunk foglalkozik többek közt az alábbi betegségekkel:

- Reflux

A várandósság növeli az esélyt, hogy a gyomortartalom visszajusson a nyelőcsőbe, sőt, akár a garatba, szájüregbe is felkerüljön. Az éjszakai saváttörésnek nevezett jelenség nemcsak a pihenést zavarja meg, de veszélyes lehet, ha a folyadék a légcsőbe és a tüdőbe jutva visszatérő tüdőgyulladást és hörghururtot okoz. Mindezek elkerülése végett a szakorvos savlekötőket és életmód változtatást javasolhat. 

- Visszerek

Az első trimeszter idején főként a hormonális hatások, később pedig a növekvő testsúly következtében változik meg a vénás keringés – ezek pedig elősegítik a visszerek kialakulását.  A láthatóan növekvő ereken kívül jelentkezhet például a lábdagadás, a láb feszülése, fájdalom, nehézláb-érzés, és súlyos esetekben felületes visszérgyulladás is kialakulhat. Mivel a terhesség önmagában is megnöveli a mélyvénás trombózis kialakulásának esélyét, fontos, hogy terhességi visszeresség esetén a kismama mihamarabb szakszerű tanácsokat kapjon a kezeléssel és a szövődmények megelőzésével kapcsolatban.

- Terhességi cukorbetegség

Azoknak a nőknek, akik terhességi cukorbetegséggel küzdenek, jelentősen megnő az esélyük egy későbbi 2-es típusú diabétesz kialakulására. Ráadásul ennek az állapotnak később komoly következményei lehetnek, szövődményeket és akár szülési komplikációkat is okozhat. (A gesztációs diabétesz miatt nagyobb súlyú babák gyakrabban elakadnak szüléskor, és gyakrabban fordul elő császármetszés is.) Éppen ezért elengedhetetlen, hogy a terhességi cukorbetegséget megelőzzük, illetve karbantartsuk szakorvosi felügyelettel.
 

- Terhességi magas vérnyomás

A terhességi hipertóniát nem szabad félvállról venni, hiszen nem csak a mama, de a magzat egészségét is veszélyezteti azáltal, hogy rontja a méhlepény vérellátását. A romló magzati vér- és oxigénellátás mellett károsodhat az anya mája, a vesék és az agy. Éppen ezért a probléma mindig gondos kezelést igényel. Mivel a tünetkomplexum idejében felismerendő, így trimeszterenként panaszmentesség esetén is célszerű belgyógyászati szűrővizsgálatot: vizelet és vérnyomás ellenőrzést végeztetni. A megfelelő életmódbeli, vagy szükség esetén gyógyszeres kezeléssel nemcsak a magzati károsodás védhető ki, hanem az olykor súlyos, életveszélyes anyai szövődmények is, mint például azok a rángógörcs-rohamok, amelyek akár életveszélybe is sodorhatják a kismamát és a magzatot.